Het is mogelijk dat het rijbewijs ingevorderd wordt vanwege roekeloos of gevaarlijk rijgedrag. Het gaat hier om het artikel 164 lid 3 WVW. Het gaat hier om een situatie waarbij de veiligheid op de weg in gevaar gebracht wordt. Het wordt ernstig in gevaar gebracht.

Invordering van het rijbewijs

Het rijbewijs wordt ingevorderd bij een overtreding op de veiligheid van de wegen. De vraag is vaak of het gaat om ernstig verkeersgedrag wat de veiligheid in het gevaar brengt. Er is eigenlijk zeer weinig jurisprudentie over dit soort zaken. Het is ook mogelijk om artikel 5 WVW erbij te betrekken. Ook kan het invloed hebben op je verklaring omtrent gedrag voor als je nieuw VOG aanvragen moet doen.

De Officier van Justitie

Wanneer het rijbewijs ingevorderd wordt door de politie dan zal het doorgestuurd worden naar de Officier van Justitie. De officier van Justitie zal binnen tien dagen moeten aangeven wat zijn beslissing is en wat er met het rijbewijs gebeurt. Het rijbewijs kan teruggegeven worden, het rijbewijs kan doorgestuurd worden aan het CBR of het rijbewijs wordt voor een paar maanden ingehouden.

De teruggave van het rijbewijs

Wanneer op basis van het proces verbaal, de verklaring van de verdachte en mogelijk ook van andere getuigen er geen reden is om een zware straf op te leggen zal de Officier van Justitie dit niet doen. Ook op basis van eerdere bekeuringen zal er dan besloten worden dat het rijbewijs teruggegeven kan worden.

Doorsturen naar het CBR

Het is ook mogelijk dat het rijbewijs wordt doorgestuurd naar het CBR. De overtreder zal dan een cursus moeten volgen bij het CBR om zijn rijkwaliteiten te verbeteren. Het is goed om hier rekening mee te houden. Het gaat immers om een overtreding waarbij er een gevaarlijke situatie is ontstaan of zou kunnen ontstaan. Het is belangrijk om het rijgedrag te verbeteren.

Een advocaat inschakelen

Het is een idee om een advocaat in te huren om je te laten helpen om het rijbewijs sneller terug te krijgen. Een advocaat weet precies welke acties hij (of zij) moet ondernemen om vervolgens de juiste uitkomst te krijgen. Hiermee bedoelen we dan uiteraard dat het rijbewijs snel terug gegeven gaat worden. Het is goed om de zaak met een advocaat te bespreken. Wanneer ze gespecialiseerd zijn in verkeersovertredingen en innames van rijbewijzen zullen ze snel weten wat ze moeten doen. Ze kunnen een goed advies geven om zo te helpen het rijbewijs sneller terug te krijgen.